top of page

Project:

Casa Mahahual

Year:

2022

Status:

Diseñado

Scope:

Proyecto arquitectónico

Use:

Habitacional

Location:

Sian Ka'an, Mahahual, Quintana Roo

Collaboration:

Project:

Mahahual House

Year:

2022

Status:

Designed

Scope:

Architectural project

Use:

Residential

Location:

Sian Ka'an, Mahahual, Quintana Roo

Collaboration:

Casa Mahahual

El proyecto Casa Mahahual se encuentra ubicado en la reserva Sian Kaán. La ideal del proyecto fue generar un complejo para vacaciones el cual pueda albergar alrededor de 15 – 20 huéspedes y por lo cual el programa cuenta con 9 recámaras cada una con su propia terraza y vista al mar o laguna dependiendo de la orientación, La casa cuenta con sala y comedor tanto exterior como interior, alberca, ludoteca, sala de TV, salón de fiestas, cocina, oficina, family y un roof garden con alberca y zona grill, además de una casa adicional para servicios. Albergando un total de 1,880 m2 cubiertos y 230 m2 de terrazas.


El proyecto Arquitectónico está compuesto por acceso vehicular hacia casa principal y está constituida por planta sótano, planta baja acceso, planta alta y roof garden. La azotea se aprovecha para concentrar equipos de servicios a la casa. Los espacios interiores son altos y tiene ventanales de piso a techo para iluminación y ventilación natural, considerando también paneles de acero para protección de la casa ante eventos naturales como huracanes etc. Toda la casa está elevada para generar espacios completamente abiertos por debajo para ventilación, paso de aire y cualquier situación extrema en dónde pueda subir la marea, que esté protegida para estos eventos naturales.

Casa Mahahual

The Casa Mahahual project is located in the Sian Ka'an reserve. The idea of the project was to create a vacation complex that can accommodate around 15-20 guests, and therefore the program includes 9 bedrooms, each with its own terrace and views of the sea or lagoon depending on the orientation. The house has indoor and outdoor living and dining areas, a swimming pool, a playroom, a TV room, a party room, a kitchen, an office, a family room, and a roof garden with a swimming pool and grill area, as well as an additional house for services. The total covered area is 1,880 sqm with 230 sqm of terraces.


The Architectural project is composed of vehicular access to the main house and is comprised of a basement floor, ground floor access, upper floor, and roof garden. The rooftop is used to concentrate service equipment for the house. The interior spaces are high and have floor-to-ceiling windows for natural lighting and ventilation, also considering steel panels for protection against natural events such as hurricanes, etc. The entire house is elevated to create fully open spaces underneath for ventilation, air passage, and protection against extreme situations such as rising tides due to natural events.

© 2023 | All rights reserved

bottom of page